← Späť na blog

CVIČENIE MÔŽE VIESŤ K VÝSLEDKOM POČAS CELÉHO ŽIVOTA

Vraveli ste si niekedy niečo ako ,,keby som bol mladší, určite by som začal so športom skôr“ alebo ,,keby som len teraz mohol cvičiť“, ak ste sa našli aspoň v jednej z týchto viet tak tento článok si určite prečítajte do konca. 

Keď príde v komunikácií na rad téma ako silové cvičenia, verte či nie, začať s týmto typom aktivity už v mladom veku sa Vám môže vyplatiť o niekoľko rokov neskôr.

Jeden z najefektívnejších silových cvičení je aj Bodypump, ktorý podľahol niekoľkým špičkovým výskumom a vďaka tomu ma nespočetne veľa výhod, medzi ktoré patrí najmä zvýšenie svalovej hmoty a takisto zvýšenie hustoty kostí.
Les Mills ponúka cvičenia pre vášnivých športovcov ale aj pre úplných začiatočníkov. Pri týchto cvičeniach je zaručená strata podkožného tuku. Nakoľko výhody, ktoré tieto všetky cvičenia prinášajú môžu byť len krátkodobé, nové výskumy vravia, že pokiaľ sa začneme aktívne venovať športu už od našeho „mládí“ tak sa nám to neskôr vyplatí.
 
Výskum (vedený team-om švédskych vedcov) sa zaoberal skupinou tvorenej z 1.2mil. dospievajúcich ľudí. Týchto ľudí pozorovali od ich puberty ešte približne 50 rokov. Na začiatku štúdie zmerali ich kardio-vaskulárnu spôsobilosť použitím bicykla a tiež kládli dôraz na silu v ich rukách a nohách, čím boli týto ľudia starši, tým zaujímavejšie fakty vedci zisťovali. Napríklad tí, ktorí mali najväčšiu silu v nohách a ich cyklistická kondícia bola viac než výborná(počas dospievania), mali najmenšiu šancu byť či už fyzicky alebo psychicky nespôsobilými.
 
A čo to vlastne znamená?
V podstate to, že pokiaľ ste vo výbornej kondícií medzi vekom od 16 do 19 rokov, budete s najväčšou pravdepodobnosťou žiť dlhší a zdravší život.
Ak čítate tento článok a mysľou Vám chodí niečo v ako ,, som už v pokročilom veku, práve som začal s cvičením a veľmi ma to baví, oplatí sa mi vôbec ešte pokračovať?“ Odpoveďou je jednoznačne Áno. Stále je tu nespočetne veľa benefitov, ktoré cvičením získate a to napríklad zníženie šancí na rakovinu, takisto predchádzanie mŕtvici či nejakým srdcovým chorobám a v neposlednom rade nesmieme zabudnúť spomenúť to, že ten úžasný pocit po poriadne odcvičenom tréningu je nezabudnuteľný.

Čím lepšie ste na tom z kardiovaskulárneho hľadiska, tým menšie sú šance ochorieť či už psychicky alebo fyzicky. Jednými z najčastejších ochorení sú depresia a obezita, vyskytujú sa najmä u ľudí, ktorí sú fyzicky neaktívni. Taktiež sa ukázalo, že cvičenie počas celého života spomaľuje proces stárnutia a dokonca môže byť ochrancom proti chorobám ako demencia.
 
Avšak, porozumieť prečo sú vyššie silové hodnoty spájané s nižšími hodnotami nespôsobilosti, nie je až také jednoduché. Vedci vravia, že to môže súvisieť so sebavedomím či úzkosťou. Je dokázané, že ľudia s chudobnejšou svalovou hmotou majú nižšie sebavedomie a často sa u nich vyskytujú úzkosti a môžu spôsobovať zdravotné problémy počas celého života.
 
 
Na záver si poďme celé zhrnúť. Cvičenia Les Mills a obzvlášť Bodypump sú vhodné pre každého a v každom veku. No pokiaľ začnete dostatočne skoro (vo veku od 16 do 19 rokov) tak sa Vám to neskôr v živote vyplatí – zníženie rôznych druhov nespôsobilostí v dospelosti rovnako ako ochrana pred značným stárnutím.

Táto stránka používa cookies. Vyjadrením súhlasu a následným prehliadaním tejto stránky s tým súhlasíte. Ak chcete vedieť viac alebo zakázať cookies, kliknite na viac informácií.   Zavrieť