FIT KAKAOVÝ KOLÁČIK
Fajné ľahké cesto, kôpky pudingu a chrumkavé oriešky do toho. Keď sa to spojí dokopy, vznikne táto fajnotka. Koláčik si samozrejme môžeš prispôsobiť podľa svojich chutí, oriešky vymeniť za ovocie, vanilkový puding za čokoládový či dokonca pridať odmerku proteínu. Čo sa týka sladidla, cukor či xylitol v ceste neodporúčame zamieňať za tekuté sladidlo. Puding je však možné dosladiť aj flavdrops alebo stéviou. Poďme na to, koláčik chutí naozaj skvele
INGREDIENCIE
150 g hladkej špaldovej múky
3 vajíčka
40 ml repkového oleja
90 g xylitolu/trstinového cukru
500 ml mlieka (lactofree/rastlinné)
1 PL kakaa
2 ČL kypriaceho prášku
30 g orechov (pekanové/vlašské)
1 balenie vanilkového pudingu
POSTUP
Žĺtky oddeľ od bielkov a vymixuj ich tyčovým mixérom so 60 g cukru do penista (trvá to približne 3-4 minúty). K žĺtkovej zmesi ďalej prilej 100 ml mlieka, olej a zľahka premiešaj. Múku, kakao a kypriaci prášok preosej cez sitko (zabrániš tým vzniku hrudiek) a všetko premiešaj so žĺtkovou zmesou. Do cesta na záver jemne vmiešaj vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto prelej na plech vystlaným papierom na pečenie. Použili sme plech vo veľkosti 32×22 cm, no môžeš použiť aj menší 20×20 cm – koláčik bude tým pádom vyšší. Zvyšné mlieko s cukrom zmiešaj s pudingovým práškom a uvaríš do zhustnutia. Uvarený puding nalej na pripravené cesto a opačným koncom lyžice puding s cestom jemne premiešaj.
Na záver koláč posypeš orieškami a pečieš ho pri teplote 180°C približne 25 minút. To, či je koláč upečený skúsiš pomocou drevenej špajdle – z cesta by mala vyjsť suchá. Pred podávaním ho necháš úplne vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, celý koláč rozkrájame na 16 častí
Kalórie: 116
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 14 g
Tuky: 5 g
Dobrú chuť 🙂
PS: recepty inšpirované klientami z programu Moje Nové Ja